Doctor Who

Az utóbbi két hónapom főleg a Doctor Who jegyében telt. A magyarul Ki vagy, dokiként vetített sorozatról a legtöbben annyit tudnak, hogy már nagyon régóta fut és a főszereplőt már vagy egy tucat színész alakította. Őszintén szólva én se tudtam sokkal többet, de a sok jó szó és sci-fi téma miatt választottam vizsgaidőszak alatti kikapcsolódásnak.

Röviden az alapfelállásról. A Doctor egy földönkívüli, egy time lord, A TARDIS nevű, egyébként rendőrségi telefonfülkének álcázott űrhajójával kalandozik térben és időben. Ennek a lehetőségnek az első társa, Rose Tyler sem tud ellenállni, ezért miután sikeresen legyőzték a Földet megtámadó gyilkos műanyag próbababákat, együtt kelnek útra. Az időutazás lehetősége révén nem csak a távoli jövőben lehetséges a felfedezés, de a múltba is, és ahogy az nem egyszer kiderül, a jól történelmi események nem éppen úgy történtek, ahogy mi ismerjük. Számos földönkívüli fajt ismerünk meg, köztük a Doctor legnagyobb ellenségeit, a Dalekokat, akiknek a time lordokkal vívott háborúja sodorta mindkét fajt a pusztulásba.

A 9. és 10. doktor- Christopher Eccleston és David Tennant

Az “új” sorozat 2005-ben indult, az első évadban a 9. Doctort Christopher Eccleston alakítja, a társa, akivel az első részben találkozik és akivel együtt vesszük fel mi is a fonalat a Billie Piper által megformált Rose Tyler. Eccleston doktora nekem kellemes csalódás volt, jól megalapozza a karaktert, egy igazán nagy szívű, bolondos figurát ismerhetünk meg. Már a második részben voltak jelek, hogy be fog jönni a sorozat, amikor is a Föld pusztulásához Britney Spears Toxic-ja adta a zenei aláfestést. A végső lökést azonban az I. világháborús történet adta, amikor Jack Harkness kapitány feltűnik, aki egy később is visszatérő karaktere lett a sorozatnak. (Sőt, Torchwood néven spin-off-ot is kapott). Rose mellett az anyját Jackie-t és Mickey-t, a barátját is megismerjük, akik sokszor vesznek részt a kalandokban. Ugyanis hiába az időutazás, a Föld gyakran kerül veszélybe, tehát a Doctor sem tétlenkedhet. Az első három évad fő struktúrája is ez, a néha dupla epizódos kalandozásokat egy éved végi nagyszabású bolygómentés követi. A korai részek leküzdéséhez kell némi elszántság, ugyanis nem a legkorszerűbb a képi világ, azonban a történet már ekkor is kárpótolja az embert.

Az útitársak, akik legalább annyiszor kerülnek bajba, mint ahányszor a doktort húzzák ki a slamasztikából- Rose Tyler, Donna Noble és Martha Jones

A 2. évadban új színész veszi át a szerepét, a Doctor ugyanis regenerációra képes, ami azt jelenti, hogy egy súlyos sérülést úgy képes megúszni, hogy alakot vált. Az új Doctor David Tennant lett, aki nekem a kedvencem. Lenyűgöző lendülettel folytatja a Doctor karakterét, az ő szavaival élve brilliáns. A 2. évad végén búcsúzunk el Rose-tól és családjától, a 3. évadban a Doctor társa Martha Jones (Freema Agyeman). Neki nehéz dolga van, mivel a Rose által betöltött űrt kell betöltenie, nekem is kellett egy kis idő, amíg megszerettem, de az évad végén nagy szerepet vállal a világ megmentésében. A 4. évadban új társ jelenik meg, Donna Noble (Catherine Tate), aki szerintem fenomális karakter volt, nagyon nagy dumái voltak. A 4. évad után néhány részig egy ideig egyedül van a Doctor, majd egy nagy kaland végén Tennant is leköszön.

River Song, Rory Williams, a 11. Doktor (Matt Smith) és Amy Pond

A 11. Doctor Matt Smith lett, az útitársa pedig Amelia Pond (Karen Gillan), később pedig a lány barátja, Rory (Arthus Darvill) is velük tart. Érdemes még megemlítenem River Song-ot (Alex Kingston), aki először a 4. évadban tűnik fel és úgy tűnik, hogy jól ismeri őt, azaz a találkozásuk River múltja, míg a Doctor jövője. Az ő kiléte is fontos kérdés a sorozatban. A hiba biztos bennem van, de Smith doktorát nem nagyon tudtam megszokni, bár tulajdonképpen problémám sem volt vele. Több humort hozott a sorozatba, bár már egy kicsit túlságosan is szeleburdi lett a doktor. Amy és Rory szerelmi szála viszont nagyon erős lett, én bírtam mindkettejüket. Amy-ék két és fél évadot szerepeltek, a helyüket az űbercuki Clara Oswald (Jenna Coleman) vette át a 7. évadban. Az idei karácsonyi különkiadásban pedig ismét regenerált a doktor, Matt Smith-t Peter Capaldi váltja, de ez már a jövő zenéje.

Kép a jövőből- Peter Capaldi doktora és Clara Oswald (Jenna Coleman)

Az angol sorozatokhoz hasonlóan a 13 részes évadokhoz egy karácsonyi különkiadás tartozik, gyakran igen nagy horderejű dolgok történnek bennük az ünnepi hangulat szolgáltatása mellett. A sorrendbe könnyen bele lehet kavarodni, sajnos én is rosszkor néztem meg egy részt, ami persze pont a fontosabbik fajta volt. A sorozat megjelenése évről évre javul, a mai részekre már tényleg nem lehet panasz. Ugyanígy javult az UFOk kinézete, amik már nem nyújtanak olyan műanyag hatást. Zenei aláfestés terén sincs panasz, a 5. évadtól egy olyan fülbemászó karakterzene jelent meg, ami szinte azonnal a kedvencemmé vált.

A sorozat két részre különíthető, az első 4 évadért Russel T Davies felelt, majd tőle a Sherlockot is jegyző Steven Moffat vette át a stafétát. A korai részekben a könnyed kalandozás és az évad végi nagyszabású világmegmentés volt a fő séma. Bár kicsit sokszor lett ellőve, hogy a megsemmisültnek hitt Dalekok/ Cybermanek utolsó példányai törnek a galaxis elpusztítására. A társak mellett voltak fontosabb mellékkarakterek is, részben is az adott útitárs családtagjaiból. Az újabb részekben főleg az átívelés dominált, az kisebb kalandokat is ez alá rendelték. Az biztos hogy egy-egy évad igazán alaposan volt átgondolva, de ezt a könnyed kalandozás területe veszett el. A régi nagy ellenségek azonban csak minimális szerepet kapnak, úgyhogy a Dalekok nagy rajongói kevesebbet kaptak kedvenceikből. Bíztató azonban, hogy Clara megjelenésével a régebbi stílus is megidéződni látszik és szórakoztató mellékszereplőket is kaptunk a viktoriánus korban élő Strax, Vastra és Jenny igazán nem mindennapi személyében.

Egy ilyen hosszú sorozatnál elkerülhetetlen, hogy vannak gyengébb részek, de a színvonal végig magas maradt. Amit még kiemelnék, az a felbukkanó színészek lennének. Sok, ma már híres színész bukkan fel a sorozatban, aki ismer néhány angol sorozatot, az már sok ismerős arccal találkozhat. De hogy ne menjek ilyen messzire, a Trónok harcából is számos ismerős arccal találkozhatunk.

Extraterresztriális biodiverzitás

A jövőt illetően bizakodó vagyok, nagyszabású történetszál várható és az új doktor debütálására is kíváncsi vagyok. Összességében mindenkinek tudom ajánlani a sorozatot, amibe a doktorváltásoknál könnyen be lehet csatlakozni, azaz el lehet kezdeni az 1., az 5. és majd az új 8. évadnál is.

Hozzászólás